Amennyiben gyakran szenved a hátfájástól, vagy problémái vannak az elalvással, esetleg magával az alvás minőségével, akkor nagy valószínűséggel a rossz minőségű, vagy nem megfelelően választott matrac a hibás. A minőségi matrac nagyon fontos szerepet játszik a gyermekeknél is, ugyanis a nem megfelelő matrac idővel egészségügyi problémákat is okozhat. A megfelelő matrac kiválasztására mindenképp fokozat figyelmet kell fordítanunk. Az ebbe belefektetett idő és pénz a jövőben az egészségünket fogja visszatükrözni.

Az optimális matrac kiválasztásának szabályai

A matrac kiválasztásakor jó, ha szem előtt tart bizonyos szabályokat. A megfelelő matracnak legalább 90 cm szélesnek kell lennie, és legalább 20 cm-rel kell meghaladnia a testhosszunkat. A matrac vastagsága a választott matrac típusától függ, de mindenképpen legalább 15 cm legyen.

Az anyag, amelyből a matrac készül (a matracok típusai), az ágyrács típusának és a hálószobában lévő környezetnek (páratartalom stb.) megfelelően válassza ki. A matrac keménysége az illető életkorától, magasságától és mindenekelőtt súlyától függ. A testsúly esetében jó egy kis tartalékkal számolni.

Matracok típusai - milyen anyagokból készül a matrac

Számos olyan anyag létezik, amelyből ma matracokat készítenek. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is egyaránt. Mindegyik különböző típusú ágyrácsba illeszkedik. Gyakran vásárolhat matracokat, amelyek különböző típusú anyagokat ötvöznek.

 A háromféle alap matrac:

  • Latex matracok - nagyon kellemesek és kényelmesek, ugyanis rugalmasság jellemzi őket. Szívósak, tehát hosszú életűek, a matrac közepét gyakran kókuszrácsokkal erősítik. A matrac nem ajánlott nedves környezetbe és azon az embereknek a számára, akik sokat izzadnak, ugyanis nem tűri jól a nedvességet. Ideálisak lamellarácsokkal kombinálva.
  • Habszivacs matracok - különböző típusú habokból készülnek, amelyek teljesen eltérő tulajdonságokkal bírhatnak. Ezenkívül, ezeket az anyagokat gyakran kombinálják egymással az optimális tulajdonságok elérése érdekében. Hatalmas előnyük mindenekelőtt a használat sokoldalúsága. Különböző keménységben készülnek, és különböző típusú rácsokon használhatóak.

  • Rugós matracok - régebben az egyik leggyakrabban használt, ma gyakran lamella és habos matracokkal helyettesítik őket. Azonban még mindig tudnak újat mutatni, mivel a gyártási technológia fejlődött és képes volt hatékonyan kiküszöbölni korábbi hátrányaikat, amelyek főleg a laza vagy fekvő rugók problémáiból adódtak. Például, ha szilárd rácsokra épül az alap, akkor ez a matrac mindenképpen ideális választás az Ön számára. Akkor is ideális választás, ha kemény vagy nagyon kemény matracra van szüksége.

Matrac keménysége - ez elsősorban az alvó súlyától függ

A megfelelő matrac kiválasztásakor nagyon fontos paraméter a keménysége. Itt fontos figyelembe venni az egyén súlyát, aki a matracon fog aludni. Akinek alacsonyabb a súlya, logikusan válasszon puha matracot, és akinek pedig nagyobb az a testsúlyához mérten fokozza a keménységet. A preferált alvási testhelyzet is fontos. A matracot négy keménységben gyártják, míg egyes gyártók az ötödik fokozatot is feltüntetik.

Matrac keménység táblázat

Keménység Osztály Testsúly Alvási testhelyzet
Nagyon puha H1 max. 60 kg Oldalt fekvés
Puha H2 50-től 80 kg-ig Váltakozó pozíció (főleg oldalt)
Közepesen kemény H3 70-től 110 kg-ig Váltakozó pozíció (főleg hason)
Kemény H4 90-től 130 kg-ig Váltakozó pozíció (főleg hanyatt)
Nagyon kemény H5 130 kg felett Hanyatt fekvés

Zónás matracok

A piacon számos matrac található, amelyek hossza szerint a megadott helyektől függően különböző keménységűek. Az ideális matrac nagyobb keménységgel rendelkezik a leginkább megterhelt helyeken, mint például a láb, a csípő, a hát és a nyak. Minél több zónája van egy matracnak, annál drágább és jobb minőségű. Gyerekek számára nem ajánlott.

Ne felejtse el a matrac huzatját sem

Általában egy jó minőségű matrac tartalmaz egy kiváló minőségű huzatot is, amely nem csak védi a matracot, hanem más funkciókat is ellát. Biztosítania kell a matrac tisztaságát, higiéniáját és légáteresztő képességét. Ezen okokból jobb, ha olyan levehető huzatot választunk, amely rendszeresen mosható és tisztán tartható. Állítólag az éjszaka folyamán az emberi test képes akár egy liter folyadékot is kiizzadni, amely közvetlenül a matrac huzatára kerül.

A huzat kiválasztásakor fontos megjegyezni, hogy minél nagyobb a súlya, annál jobb a minősége és a tartóssága. Sokféle matrachuzat létezik, amelyek közül a leggyakoribb a pamut, a MicroActive, az Aloe Vera vagy a Lyocell huzat.

Mikor kell cserélni a matracot és hogyan kell karbantartani

A mai modern matracok élettartama körülbelül tizenöt év. A szakértők azonban hét év után javasolják a matrac cseréjét. Ez természetesen a használatától vagy a kopás mértékétől függ. Onnan fogja tudni, hogy matracot cserélnie kell, mikor a matrac már elkezd deformálódni azokon a helyeken, ahol a legjobban megvan terhelve.

Bizonyos szabályok betartásával növelheti a matrac élettartamát. Ide tartozik például a matrac rendszeres szellőztetése és forgatása. Nagyjából havonta érdemes átforgatni, mindig lefekvés előtt, nem pedig reggel. Fontos továbbá a megfelelő matrachuzat kiválasztása és tisztán tartása.

Hol lehet minőségi matracot vásárolni

Az interneten számos olyan áruházat található, amelyek minőségi matracokat kínálnak. A leghíresebbek közé tartozik például a Dormeo.hu.

Ha szeretne megtakarítani a matracok vásárlásán, vásároljon meg a Refundo.hu-ról kattintva. Az elköltött pénz egy részét visszakapja a számlájára. A cashbacknek köszönhetően akár évi 1000 000 forintot is visszakaphat. Ismerje meg a cashback működését.